В пресконференцията при представяне на програмата взеха участие представители на всички съдебни институции и училища, включени в нея. Бяха представени целите, стратегията и създадената организация за провеждане на образователната програма в избраните училища и темите, включени в лекционния курс.

Основните цели на програмата са запознаване на учениците със статута, структурата и функциите на съдебната власт, създаване на предпоставки за формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, мотивиране на младежите към спазване на законите Една от целите е свързана и с активност на съдебната власт за разбираемо и отворено към обществото правосъдие, постигане на по-висока степен на познаване и разбиране на съдебните институции, като средство за повишаване на доверието към тях.

Образователната програма е една от кандидатурите четирите номинирани проекта които ще имат претенция да бъдат удостоени с награда „Кристални везни” , която е учредена през 2005 г от Европейската комисия за ефективност на правосъдието и от Съвета на Европа.