В рамките на церемонията, кметът приветства всички участвали в осъществяването на проекта, чрез който врачани почитат паметта на жертвите от голямата трагедия преди 52 години.

„Искам да благодаря на инициативния комитет за активната дейност и успешно реализираната цел. Вярвам, че тази плоча ще съхрани спомена за случилото се преди повече от половин век. Дълбок поклон пред загиналите наши съграждани в инцидента от 1-ви май 1966 година.“ – каза Калин Каменов при откриването на паметния знак.

Трагедията е причинена от поройни дъждове, които водят до скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над селото. Очевидци разказват, че стихията от над 500 000 тона мътна и кална маса, помита всичко по пътя си. Според официалните данни жертвите на наводнението са 107, а над 300 семейства остават без дом.

На откриването присъстваха още председателят на инициативния комитет „Памет за Враца“ проф. Ангел Кунов, общински съветници, близки на загиналите в злополучния инцидент и общественици.

С дълбок поклон пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.