© МВР Монтана

Съгласно сценария земетресение в съседна Румъния предизвиква катастрофи, срутвания и пътни инциденти с изтичания на опасни вещества в обекти от крайдунавски общини, които са част от европейската инфраструктура.

Екипите на РДПБЗН Монтана оказват спасителни дейности при катастрофи на пристанище Лом и на второкласен път II 81, където изваждат човек от катастрофирал камион, превозващ силнозапалими нефтени продукти и тестват възможностите на новата техника при катастрофа с автовоз.

Спасителни дейности бяха демонстрирани и при изваждането на пътници от дерайлирал пътнически влак на ж.п.гарата в крайдунавския град, като бе оказана помощ и на граждани, блокирани на високите и ниските етажи на сградата й. Демонстрирани бяха и действия при инцидент с цистерна, от която изтичат опасни вещества.

Проектът „Развитие на Учебен център – Монтана, с цел обучение на компетентните органи за защита на европейската критична инфраструктура и химическа, биологична, радиационна и ядрена защита”, е финансиран по Фонд „Вътрешна сигурност” 2014-2020 година и се реализира с безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 369 000 лв.

Разширението на учебно-тренировъчния комплекс включва:

- изграждане на три нови тренировъчни полигони: за спасителни дейности при автомобилни катастрофи, катастрофи с отделяне на опасни химически вещества и катастрофи съпроводени с пожари; за действие при земетресения и терористична дейност; за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при ЖП катастрофи;

- изграждане на два нови учебни кабинета;

- разширяване на столовата.

- Обучение на 96 служители на ГДПБЗН – МВР на тема „Повишаване качеството на професионалната подготовка на специализираните екипи на ГДПБЗН – МВР и координацията между тях при реализиране на дейностите по защита на населението при бедствия и кризи свързани със сигурността”.

Бенефициент по проекта е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР.