Изграждането на новата Компостираща инсталация, която обслужва общините Враца и Мездра, осигури спечелен проект по ОП „Околна среда” 2014-2020 г.Общият размер на инвестицията е 5 783 872,87 лв., европейското финансиране е 3 704 673,12 лв., националното съфинансиране - 653 765,81 лв. и съфинансиране от общините Враца и Мездра - 1 425 433,94 лв. Договорът за изпълнение на проекта беше подписан на 05.11.2018 г.

На официалното откриване присъстваха кметът на община Враца Калин Каменов, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, ръководителят на проекта инж. Цветан Стоичков, Мирослав Комитски, управител на „Екопроект“ ООД, заинтересовани лица, медии.

„Реализацията на този проект е една сбъдната екологична мечта за двете общини“, каза кметът на община Враца Калин Каменов. „Дотук беше трудното, свързано с построяването и изпълнението на компостиращата инсталация, но сега предстои още по-трудното - да мотивираме, стимулираме и научим нашите съграждани от двете общини да събират разделно зеления и биоразградим отпадък в новите кафяви контейнери. Предизвикателството е сериозно“, допълни той.

„Години наред Враца и Мездра работим изключително последователно и устойчиво в областта на разделното събиране на отпадъци за тяхното рециклиране и последващо оползотворяване. С изградената компостираща инсталация затворихме още един цикъл“, каза Иван Аспарухов, кмет на община Мездра. Според него, готовият компост, получен след преработката на събраните зелени и биоразградими отпадъци, ще възроди земеделието в двете общини.

Основната цел на изпълнения проект е намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими отпадъци от общините Враца и Мездра, чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на компостираща инсталация. Дейността на новото съоръжение гарантира намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци в Регионалното депо край Костелево и удължаване на експлоатационния му срок. Капацитетът на инсталацията позволява обработването на до 8 000т/ год. зелена маса.

Откритите работни места са около 20. Като краен продукт се произвежда компост или ситова фракция. Компостът ще се оползотворява за ландшафтни дейности и озеленяване, ще се използва и за рекултивация и възстановяване на екологично нарушени терени.С фракцията ще се запръстява действащата клетка на депото.

В рамките на проекта е въведена система за разделно събиране на зелените отпадъци в двете общини. За целта са закупени 574 контейнери с вместимост 1,1 куб.м. и 4 броя сметоизвозващи машини.

С реализирането на проекта е планувано да се подобри качеството на живот на населението на двете общини чрез въвеждането на устойчиви механизми за опазване на околната среда. В резултат на организираното разделно събиране и оползотворяване на зелените и биоразградими отпадъци се очаква да се повиши екологичното самосъзнание на хората.

Повече информация на сайта на Община Враца www.vratza.bg и сайта на Община Мездра www.mezdra.bg., както и в приложената статия.