При проверката в товарния отсек на автомобила били открити 30 чужди граждани, без документи за самоличност. От тях 28 се представили за сирийци, един – от ирански произход и един – като иракски гражданин.

Установен е собственикът на превозното средство и неговият ползвател. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и образувано досъдебно производство.

Чужденците са задържани за срок до 24 часа в РУ Лом, като от тях само един притежавал карта за удостоверяване на самоличността, издадена от Държавна агенция за бежанците в гр. София. За случая са уведомени служба "Миграция", Гранична полиция и Районна прокуратура – гр. Монтана.

На 5-ма от тях, които са непълнолетни, ще им бъде оказана полицейска закрила. Спрямо нерегистрираните лица ще бъдат предприети действия от служители на група "миграция" при ОДМВР Монтана за изготвяне на заповеди за краткосрочно настаняване и ще бъдат съпроводени до Център за настаняване. На регистрирания чужд гражданин е издадено предупреждение по чл. 65 от ЗМВР. Работа по случая продължава РУ лом.