"Искам да Ви поздравя с осемнадесетото издание на Фестивала на старата градска песен „Мара Врачанка“ и то в ден, в който българите отбелязваме празника на Св. Петка Българска. Един наистина символичен ден, свързан с навършването на пълнолетието на форума. На всички участници пожелавам от сърце старата градска песен, съхранила бита и културата на българина, да просъществува и да бъде предадена на по-младите, за да остане за поколения напред. Искрено се надявам в следващите издания на "Мара Врачанка“ да участват още повече изпълнители и по този начин фестивалът да бъде още по-популярен и по-авторитетен!“, каза кметът Калин Каменов при откриването на форума.

В тазгодишното издание на "Мара Врачанка" участват над 370 изпълнители от 24 население места на България. Пред местната публика ще се представят 52 групи, дуети и индивидуални изпълнители.

В надпреварата за най-добри изпълнители на стара градска песен се включват шест нови състави от Елена, Арбанаси, Елин Пелин, Алтимир, Кюстендил и Червена вода, Русенско.

Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Бони Милчева и членове - Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Наградените ще получат плакет и грамота.

Празничната програма ще бъде закрита с концерт на популярния изпълнител на шлагерни песни Светослав Стойчев.