Даниела Накова
Даниела Накова

Новорегистрираните през месеца са 2 474, като от тях 74 или 3.0% са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. През м.октомври служителите от бюрата по труда са активирали около 747 лица чрез организиране на трудови борси, информационни събития, срещи със завършващите образование на кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др. Близо 400 са лицата, които са се регистрирали в бюрата по труда през октомври след завръщане от сезонна работа в други региона на страната и чужбина.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през октомври 23 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 1 098 лица са постъпили на работа през месеца, като 58.7% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 257 лица:116 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 97 – по програми и 44 по мерки за обучение и заетост.

От началото на годината общо 1 395 безработни лица са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите, са от професионалните направления: приложна информатика, градинарство (паркове и градини), строителство, търговия на едро и дребно, социална работа и консултиране, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, маркетинг и реклама, сигурност, а ключовите компетентности са насочени към придобиване на обществени и граждански компетентности, умения за учене и дигитални умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 874, като 70.0% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (26.0%), административните и спомагателните дейности (с 16.7%), търговията (14.5%), строителството (7.0%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: преподаватели; лекари; рехабилитатори; оператори на шевни машини; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; монтажници на електрически елементи и др. Търсят се и 6 капитани на кораб за вътрешнотърговски пътища.

За едно свободно работно място на територията на трите области през месец октомври средно са се съревновавали по 6 безработни лица.