Всяка година се акцентира върху различни аспекти. Темата за 2022 г. поставя акцент върху стойността на подземните води и какво означават те за хората.

В София по повод деня на водата Националният музей „Земята и хората” организира образователни демонстрации за деца. Детската програма на музея „Земята и хората” е наречена “Невидимата вода” и в нея ще бъдат представени проблеми, свързани с водните ресурси.

С поредица от екологични събития в Плевен също отбелязват Световния ден на водата. Младежка дискусия, информационна кампания и почистване брега на река Дунав са част от тях, в които се включват ученици от областта.

„Подземните води – да направим невидимото видимо“ е мотото на кампанията през тази година.

В Белене отбелязват деня на водата с екологична дискусия. Младежкият форум е организиран в природен парк „Персина“. Басейнова дирекция провежда информационна кампания, слага се и началото на поредица от събития през годината, с които се отбелязват и 20 години от създаването на тези институции у нас.

В с. Байкал ученици от Общинския център за извънучилищни дейности ще почистят брега на река Дунав и устието на река Искър.

В учебни заведения в Плевен ще има образователни инициативи, а за децата в детските градини за 22 март е изготвена специална презентация от Басейнова дирекция, съобразена с възрастта на малчуганите.

Очаква се дискусията в Белене да бъде открита от вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.