Това стана ясно по време на кръгла маса, провеждаща се в парламента днес, на тема - "Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства".

По темата говори Владимир Афенлиев, представител на НЗОК, директор "Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни". От неговите думи се разбра, че исканията за средства ще се решават от специална комисия в НЗОК.

От Здравната каса възложили на "Информационно обслужване" от 8 май да тестват процеса на работа с електронно включване през ЛКК-РЗОК-НЗОК, включително ще може и при нужен ремонт, обясни той.

Експертът постави няколко въпроса - изписване на всеки един лицензиран търговец, неяснота как ще тече процесът по отпадане на старите медицински помощни средства от спецификацията. В тази връзка Здравната каса иска промяна в законодателството - от 1 януари 2023г. да има по-широка и модерна спецификация. От Касата искат също да е ясно кой има право да продава нови помощни средства.

Зам.-министър Лазар Лазаров от МТСП бе категоричен, че не е вярно, че списъците не са променяни 10 г. и че хората с увреждания са оставени без технически помощни средства и медицински изделия. Той отбеляза добрата комуникация с НПО и поиска по-модерни изделия.

Последните 2 г. се осигурява възможност на хората с увреждания да участват автономно в обществения живот и професионалната сфера, и образование, декларираха от там. МТСП представи и цифри: 20 млн.лв. за висококачествени помощни средства идват по Плана за възстановяване и развитие.

Омбудсманът Диана Ковачева коментира, че при нея постъпват доста жалби на хора с увреждания, а проблемите, които набелязва, са: процедурата за договаряне на стойността, до която НЗОК изплаща медицинските изделия, нужда от информационна кампания, контрол върху качеството на медицинските изделия, експлоатационните срокове при медицинските изделия, механизмите, при които ще се реализират списъците, неяснотата на размера на държавната подкрепа за закупуване на медицински изделия, списъкът не е актуализиран от 4 г и сигурност, че при всички случаи хората с увреждания ще са включени за подкрепа.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че проблемите на хората с увреждания, не търпят отлагане и са важни за по-добра грижа и качество на живот.

От професори, лекари и специалисти бяха представени проблеми за хора със слухови проблеми и за хора със сляпо-глухови проблеми.

Относно първите стана ясно, че достъпът до услугата е първи проблем. Лекарите поискаха и механизми за контрол на медицинските изделия. Бяха представени и нови модели за възстановяване на слуха - слухопротезиране и кохлеарна имплантация. Доц. Дончо Дончев от ВМА посочи, че трябва ранна диагностика за деца с увреден слух. Бяха поискани и гривни за хората с епилепсия.

Любомир Бакаливанов, зам.-министър на здравеопазването обяви, че е имал пет срещи с НПО за хората с увреждания и ресорни институции и обобщи резултатите.

След тях се иска: промяна на 8 поднормативни актове - правилник на хората с увреждания, медицинска експертиза, промяна в Наредбата за диетични храни и ТЕЛК за специални медицински цели, списък на медицинските изделия и определяне на стойността, до която те се заплащат.

МЗ отбелязва проблеми с процедурата за изписване на медицински изделия, за което иска работна група. След празниците започва обществено обсъждане на проектите, със становища - всичко в интерес на хората с увреждания да бъде направено, поясни Бакаливанов.