Само дни след отбелязването на своята 125-годишнина, Читалището в Долна Кремена отново изненада жителите и гостите на селото с оригинална изложба, посветена на дългогодишната учителка Христина Николова – общественик и голям приятел на духовното сърце на селото - НЧ „Просвета1897“.

Идеята на организаторите бе да припомнят живота и наследството на един достоен, взискателен, строг, но и справедлив учители човек - Христана Николова, представяйки част от нейния друг живот извън класната стая, вплетен и пресътворен в любимите ѝ ръкоделия. Колко красота, любов, фантазия и съкровени мечти и послания са вплетени в изящните бодове. Колко красота и живот, открити и одухотворени от пъстрите селски поляни и разцъфнали градини са вплетени в изплетените терлици, нежните и срамежливи като момински поглед цветни послания.

В спомените на своите съселяни Христана Николова завинаги ще остане като много крехка, но със силен дух, за всекиго намирала блага дума, добър съвет и слънчева усмивка.

За задочна среща с учителя, жената, българката на 23 май от 10.00 ч ще разкаже Мариана Йорданова - дългогодишен учител, литератор и краевед във фоайето на Читалището на блага раздумка и чашка кафе.