„Може би трябва да започна с това от къде съм тръгнала и какво съм преживяла“, разказва Бети. Родена е в ромската махала на село Алтимир, Врачанско и бърза да опровергае предразсъдъците на повечето хора, че децата от ромските махали не посещават училище – „Там всички деца ходят на училище! Ако кажа, че съм била единствената, ще излъжа“. Животът на момичето не протича леко, не просто заради трудно променящата се среда, която я заобикаля, но и защото животът от рано й поднася несгоди.

„Първият сблъсък с живота беше смъртта на баща ми. Бях почти на 10 г., когато той ни напусна – беше истинска трагедия за цялото семейство. Всички в квартала те гледат със съжаление и отчаяние. Огромни трудности сполетяха мен, майка ми и брат ми, но успяхме да си стъпим на краката“, казва още Бети. И допълва, че това събитие е оставило голям белег в живота й, семейството й до ден днешен изпитва големи трудности, но се подкрепят.

Повлияна от думите на баща си, Бети осъзнава, че поела по стъпките, които той й е отредил още преди години. „Спомням си как татко ми казваше, като порасна да стана адвокат и може би неговата мечта допринесе затова да запиша „Право“. Беше изключително трудно. Ако не беше семейството ми, което не е спирало да ме подкрепя, едва ли щях да стигна до тук“. Бети не спира да мечтае, иска да израства в кариерата, да постигне много.

Беатриса е едно от момичетата, подкрепени от „Студентско общество за развитие на междуетническия диалог“, с подкрепата на фондация „Тръст за социална алтернатива“. Момичето е получила пълна подкрепа и насоки в целия процес на кандидатстване за университет – от поемане на таксите за уроците по български език, през таксите за кандидатстване, включително и сумата за първия семестър от първата година до насоки за стипендии за по-нататъшното обучение.

Бети вече е трета година в университета и успява да си помага като работи допълнително и то по специалността си във фирма на частен съдебен изпълнител. „Старая се да не разочаровам хората, които вярват в мен. Искам да покажа, че когато силно искаш нещо, независимо от препятствията, то се случва“, завършва Бети.

Източник: Фондация „Тръст за социална алтернатива“