© Община Мездра

Със същата заповед е въведен в действие Общинският план за защита при бедствия в частта му „Действия при наводнение“. За овладяване на кризисното положение и отстраняване на причинените щети кметът на община Мездра нарежда да се изпълнят следните действия:

• Постъпилите сигнали да се разпределят по компетентност за ограничаване и отстраняване на щетите.

• Да се сформира работна група от администрацията за огледи на място по подадените сигнали.

• След първоначален оглед да се направи анализ и оценка на щетите.

Заповедта влиза в сила незабавно и е със срок на действие до изричната отмяна на частичното бедствено положение. Тя е сведена до знанието на отговорните длъжностни лица в Община Мездра за сведение и изпълнение. Копие от заповедта е изпратена до Областния управител на област Враца и до Началника на Районно управление „Полиция“ - Мездра.

С последваща своя Заповед №447/ 16.06.2023 г. кметът на община Мездра възлага на Общинско предприятие (ОбП) „Чистота“ - гр. Мездра със собствени сили и наета специализирана външна работна ръка и техника да организира и предприеме необходимите неотложни и аварийно-възстановителни работи за ликвидиране на последствията от възникналото бедствие на територията на засегнатите населени места.

Контролът по изпълнението на двете заповеди ще бъде осъществяван лично от кмета на община Мездра.

Междувременно, с цел синхронизиране на действията между държавата и местната изпълнителна власти, Иван Аспарухов, областният управител на Враца Георги Митов и управителят на ОбП „Чистота“ Калин Стойчев се запознаха на място в засегнатите населени места с нанесените щети в резултат на падналите приливни дъждове през последното денонощие.

Най-сериозно е положението в Лютидол, където водната стихия е прекъснала довеждащ водопровод към селото и е нанесла сериозни материални щети. В Ребърково река Клисурска е нанесла сериозни поражения на гробищния парк в селото. В Крапец скатни води са наводнили пътя, който свързва селото с Боденец и Върбешница, но към момента всички пътища в засегнатите населени места са проходими.

Екипи на ОбП „Чистота“ работя на място за ликвидиране на последствията от бедствието.

© Община Мездра

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес отново са в сила предупреждения за опасно време. Жълт код за валежи е обявен за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – град, София – област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.