Министър Вълчев обобщи изказването на здравния министър, според което няма всички училища да преминават към електронно обучение. Засега ще остане старата схема - ще се карантинират отделни паралелки и класове. Ще се действа локално - в областите, които са в червената и оранжевата зона, ще се преценява кои училища могат да бъдат евентуално затворени. Всичко ще зависи от нивото на заболеваемост в отделните училища.

"Качеството на обучението е функция на няколко неща. Много е важно колко взискателен ще бъде преподавателят. Ние апелираме точно за това. Не само таблетите правят електронно обучение. Със сигурност се увеличиха младите хора в системата. Започваме лека по лека да преодоляваме недостига на учители. Преди няколко години нещата изглеждаха много тревожни, но сега се подобряват. Все още обаче има накъде да работим", каза още министър Вълчев.

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Това каза днес пред bTV образователният министър Красимир Вълчев. Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър. Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев.

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.