„Мета“ си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието. Когато проверител оцени дадена информация като недостоверна, „Мета“ започва да я показва по-надолу във фийда с новини, което значително намалява разпространението ѝ. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат“, отбелязват от АЕЖ-България. Допълват, че проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Фейсбук или Инстаграм.

„Мисията на Factcheck.bg e да се бори срещу дезинформацията, като проверява фактите спрямо най-високите стандарти на професионалната журналистика по теми от обществено значение. Партньорството с „Мета“ ни дава възможност да работим в подкрепа на тази мисия, тъй като ще ни позволи да се противопоставяме на разпространението на дезинформацията в една от най-посещаваните социални мрежи в България”, казва Кристина Христова, ръководител на проекта Factcheck.bg.

„Радваме се, че Factcheck.bg е наш партньор за проверяване на факти в България. Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно”, коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики“ за България в „Мета“.

„Постоянно търсим начини, които да помогнат срещу разпространението на фалшива информация в платформата ни и осъзнаваме важността от партньорство с местни експерти, за да го постигнем. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в глобалната ни програма“, казва Джеймс Морган, мениджър „Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините“ в „Мета“.