Нарушенията, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на автомобил, да се издават електронни фишове. За срок между 6 месеца и една година ще се прекратява регистрацията на автомобил, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка. За период от 6 месеца до една година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява, без да притежава шофьорска книжка или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила или наркотици. Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол.

Съгласно промените, на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол, ще се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че се забранява движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за периода до 15 септември 2017 г. за дните петък - от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя - от 14:00 часа до 20:00 часа. Ограниченията важат само за следните участъците от републиканската пътна мрежа:

* АМ „Тракия“ ограничението в движението на МПС над 12 т ще бъде както следва: в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока Пловдив; в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока София;

* АМ „Струма“: в събота от 10 ч. до 14 ч. в посока п. в. „Даскалово“ - ГКПП „Кулата“;

* АМ„Марица“: в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ „Тракия“;

* АМ„Хемус“ София - Ябланица от км 0+000 до км 78+554;

* път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

* път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“;

* път I-5 Русе - Велико Търново;

* път I-9 Варна - Бургас;

път II-99 Бургас - Царево.

Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден. Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

* Автомагистралите;

* I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге-София;

* път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“;

* път I-4 п. в. „Коритна “- Велико Търново - Шумен;

* път I-5 Русе - Велико Търново;

* пътI-8 ГКПП „Калотина“ - София;

* път I-9 Варна - Бургас;

* път II-18 Околовръстен път София;

път II-99 Бургас - Царево.

* Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.