Учениците, които не са приети по нито едно от желанията, автоматично участват във второто класиране, което трябва да е готово до 20 юли.

Вчера излезе първото класиране за прием на учениците в гимназиите в осми клас. Седмокласниците проверяха къде са приети, въвеждайки входящия си номер и кода си за достъп на интернет адреса: https://priem.mon.bg/.

Във връзка с организацията на дейностите за приема на учениците в осми клас и предвид извънредната епидемиологична обстановка, от РУО информират, че може родителите, желаещи да подадат заявление за участие във втория етап на класирането, да го представят предварително попълнено и без присъствието на място на ученика в училището, в което той е приет. Заявлението е публикувано в сайта на РУО.

Съгласно Наредба 10 на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в осми клас в съответното училище, като подават следните документи: заявление до директора; оригинал на свидетелството за основно образование; оригинал на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионалните гимназии и в професионалните паралелки в профилираните гимназии, в обединените и средните училища, както и за профила "Спорт".

На интернет страниците на всяко училище трябва да има актуална информация за графика на дейностите по приемането на учениците в осми клас, както и за организацията за работа на училищната комисия по приемането на документи и записването на учениците, информират от РУО в София-град.