Макар и да не е наясно с мотивите за решението, адвокат Надя Александрова отбелязва, че обвинената й колежка и щерка й са с чисто съдебно минало. Двете задържани жени се оплакват и от хронични заболявания. Поради болежките си се притесняват и от плъзналия китайския вирус. "Скоро Румяна Тодорова ще стане на 60 години, тя е с тежки здравословни проблеми и попада в рисковата група при зараза от коронавируса", изтъква адвокатката й Надя Александрова.

Роднините от фамилия Тодорови успяват да омилостивят съдия Магдалена Лазарова от апелативния спецсъд и колегите й и след близо двуседмичен престой на топло напускат килията. Според разследващите извършваните измами са свързани с уреждане на дипломи за университети, фалшифициране на документи, настаняване на възрастни хора в старчески домове и др. Участниците в групата намирали хора и ги уверявали, че срещу заплащане могат да им уредят всякакви услуги, които така и не извършвали.

Спецоперацията във Враца изненадва сочените за мошеници на 5 март т.г., за което съобщи първо агенция BulNews. При тараша на апартаментите на задържаните са открити печати на всякакви институции, на нотариуси и университети, празни бланки за дипломи, оръжия, наркотици, както и самоделна бомба с 400 грама тротил, батерия, магнит и механизъм за активация чрез дистанционно, съобщиха от прокуратурата след акцията. Открита е и цифрова фреза за производство на монети от един лев. Член на бандата изумява криминалистите с многоликите образи, в които се превъплъщава, признават разследващите.

"Единият участник от групата се преобразявал в различни роли - на студент, директор на старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор. Участниците в групата казвали на пострадалите лица, че могат да уредят всякакви услуги, и съответно искали пари за тези услуги, които никога не извършвали", съобщи след акцията говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Участниците оспорват обвинението, като заявяват, че не са участвали в престъпно сдружение и няма доказателства срещу тях. Арестуваната врачанска юристка определи като "помия" всичко, което е прочела за себе си след арестите.

Източник: България Днес