В съботата подир Неделята след големия православен празник Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден), новата придобивка беше осветена от отец Николай Костадинов, секретар на Врачанската Св. Митрополия. Божият служител благослови христолюбивото начинание и призова присъстващите миряни винаги, когато гледат този кръст, да си спомнят за Спасителното дело на Господ Иисус Христос.

"Нека всяка сутрин, когато се събудим, преди да се захванем с някаква работа, да погледнем към този Кръст, за да си спомним, че той е нашата закрила и упование. За да ни помага със силата на Христовата вяра, да го почитаме и да си го пазим!, сподели 76-годишният майстор-каменоделец Въто Цолов, за когото това е Кръст-Слънце, Кръст на Живота.

Водосвета уважиха близки, роднини и колеги на инициатора на богоугодното дело. Радващо е, че сред тях имаше и деца. Сред дошлите да споделят духовния празник бяха скулпторът доц. Владимир Игнатов, ръководител на Катедра "Рисуване и моделиране" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), арх. Анна Христова от столицата и кметът на Мездра Генади Събков. Тук бяха също 10-годишният внук на Бай Въто Александър и неговата внучка Изабела Илчовска.

Пространството около Символа на вярата, въздигнат на Гроздев камък, ще бъде облагородено. Предвижда се Кръстът да бъде осветен, за да се вижда отдалече и нощем. Край него вече са монтирани две белокаменни пейки и масичка за посетителите на това целунато от Бога място.

След освещаването домакинът даде курбан за здраве, приготвен от майстора-готвач Мильо Георгиев от Сливен.

Това е поредното добро дело, което Въто Цолов прави за своето родно село. През 2006 г. в Кален беше открит войнишки паметник, изработен безвъзмездно от прочутия майстор-каменоделец, а през 2014 г. бе осветен първият в историята на селището православен храм - "Св. вмчк Георги Победоносец", основен дарител за изграждането на който отново бе той.

Следващото начинание "на ползу роду", с което Майстор Въто възнамерява да се захване, е да построи Триумфална арка над входа на селото по подобие на тази на "Шанз-Елизе" в Париж.