След бързото досъдебно производство и обвинение на прокуратурата, вече изтрезнелият шофьор застанал на подсъдимата скамейка. Съдът е определил наказание на Р. В. Х. от четири месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и лишаване от правоуправление за шест месеца. Мнозина ще се запитат „Това ли е безпощадното правосъдие за пияниците зад волана?”.

Съдът спазва закона, според който има и един „инструмент” в наказателното право, така наречените диференцирани процедури, които позволяват на престъпилите закона да бъдат съдени по начин различен от предвидения в НПК. Това са съкратените производства и споразуменията, които водят до наказания значително по-ниски от посочените в текста на НК и от тези, които се струват справедливи на нас, гражданите./ уточняваме, че те не са валидни при тежки криминални престъпления, каквото е например убийството./

Обикновено спипаните след запой шофьори се възползват от това си право. Те признават вината си пред съда, разкайват се, съжаляват за стореното и сключват споразумение с прокуратурата. Така се отървават с по-ниски наказания, макар съдът да е безпощаден към извършеното от тях престъпление. Обществото не е доволно от диференцираните съдебни процедури, но върховенството на закона се спазва от магистратите прецизно.

Присъдата на Р. В. Х. е влязла в сила на 5-ти ноември.