Полицейските служители открили в багажника на колата му десет черни полиетиленови чувала, съдържащи 77.800 кг нарязан тютюн за пушене. Общата пазарна стойност на тютюна е изчислена на 19 255,50 лв. а общият размер на дължимия акциз е 11 825,60 лв.

Съдът е определил на нерегламентирания търговец наказание „лишаване от свобода” за срок от десет месеца, отложено с изпитателен срок от три години, както и наказание „глоба” в размер на 500 лева. Полиетиленовите чували, съдържащи общо 716 броя пакети с нарязана тютюноподобна тревна маса, са предадени на съхранение в Митница - Лом и са отнети в полза на държавата. Разноските в размер на 542,32 лв. се възлагат в тежест на подсъдимия.

Още едно дело с подобен казус е разгледано във Врачанския Районен съд тези дни. По споразумение прокуратурата на подсъдимия М. М. е постановена обаче ефективна присъда. Съдът му е наложил наказание от девет месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за извършено от него престъпление от Наказателния кодекс, тъй като деянието било извършено в условията на повторност.

От документите по делото става ясно, че на 9 ноември миналата година в лек автомобил "Фолксваген“, паркиран до търговски обект във Враца, подсъдимият държал около 91 кг насипен тютюн за пушене. Стоката, разпределена в девет полиетиленови чувала, била без български акцизен бандерол. Пазарната цена на иззетия тютюн възлиза на 18 148 лв., а неплатеният акциз е в размер на 13 792.48 лв.