Припомняме, че две групи бежанци от Сирия бяха задържани край Враца при акция на ДАНС и МВР – Враца миналата година през октомври. Униформените тогава намериха 64 души без документи за самоличност, натъпкани в два буса. Проверката беше извършена в 20.37 часа на 13.10.2015 г. на главен път Е-79 в района на село Бели извор. В товарния автомобил „Мерцедес Спринтер”, управляван от 54-годишен видинчанин е имало само мъже. В пътническия „Форд Транзит” шофиран от 31-годишен видинчанин имало и жени и деца. По данни от ОД на МВР –Враца най-малкото дете било само на две години.

Бежанците веднага бяха транспортирани до Спешния център във Враца, където ги прегледали. Те твърдели, че не знаят английски и лекарите не са могли да говорят с тях за здравословното им състояние. На всички беше осигурена храна и вода. Тогава и лекарите и полицаите се трогнаха от плачевния вид на децата. Те били боси и неподходящо облечени за студа. За да им помогнат, медиците и полицаите занесоха дрешки и обувки от собствените си деца и ги подариха на сирийчетата. Още същата нощ бежанците бяха закарани в разпределителния център в Елхово, а двамата шофьори бяха задържани и срещу тях бе образувано досъдебно производство.

Николай Белев вече има присъда и тя е по-лека, поради споразумяването му с прокуратурата. Предстои наказателно дело и срещу другия видинчанин управлявал товарния бус. Ако той не сключи споразумение с прокуратурата, наказанието ще е по чл. 281 от НК, а текстът му е следният:

Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.” Наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, когато деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, организирано е по опасен за живота на лицето начин, има непълнолетни и повече от едно лице.