Бисер познавал пострадалия 70-годишен А. Цветков, който живеел сам в село Бутан. Възрастният мъж бил инвалид, преди години загубил китката на дясната си ръка. През август 2015 г. Бисер помолил Цветков за заем от 50-60 лв., който му бил даден срещу „заложена“ лична карта. Парите не били върнати и документът останал да се пази от пострадалия в специален калъф заедно с неговото удостоверение за самоличност.

На 28.09.2015 г. Бисер отново посетил пенсионера в къщата му в с. Бутан, като по-късно към тях се присъединил и братовчед му Красимир, за да прибере братовчед си с управлявания от него автомобил. Бисер Димитров поискал пари от възрастния мъж, за да плати за гориво. Цветков отказал, като му припомнил за невърнат отпреди заем. Последвало скарване, а по-късно ядосаният Бисер блъснал инвалида, който паднал по гръб на земята, след което се качил върху тялото на стенещия безпомощен старец и започнал да скача върху него с два крака и да го рита. Към побоя се присъединил и братовчедът, на когото Бисер дал тръбен ключ за да ударя с него мъжа, ако той се опита да стане. Бисер обърнал къщата да търси пари.

Междувременно пенсионерът се раздвижил, а Красимир му нанесъл няколко удара с тръбния ключ по главата, след което взел възглавница и я поставил върху лицето на дядото, притискайки я най-вече в областта на носа. Към него се присъединил и Бисер, с когото около 4-5 минути двамата натискали възглавницата с цел да задушат стареца. Ровенето в къщата продължило като накрая обвиняемите проверили и джобовете на анцуга на възрастния мъж, където намерили 50 стотинки. На тръгване взели калъфа с личната карта на Димитров и на пострадалия, несесера за бръснене и зацапания с кръв тръбен ключ. Заключили отвън входната врата, като ключа също взели със себе си.

На моста на река Огоста, при разклона за с. Ботево, обвиняемите хвърлили във водата тръбния ключ и калъфа с документа за самоличност на Цветков. Ключът от имота на пострадалия Димитров хвърлил в отоплителна печка на дърва в дома на братовчед си в с. Хайредин. Привечер на следващия ден безжизненото тяло на Цветков било открито от неговите съседи, които алармирали кмета на селото и органите на МВР.

Двамата обвиняеми били задържани. Ключът от къщата на пострадалия бил открит в контейнер за смет, където била изхвърлена пепелта от печката. По-късно случайно минаваща жена от селото забелязала в реката, в близост до брега, черно калъфче с личната карта на Цветков, което също било предадено на полицейските служители. Извършената медицинска експертиза на пострадалия установила черепно-мозъчна травма, гръдна и коремна травма, както и счупване на тялото на седми шиен прешлен. Причината за смъртта е съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота.

В мотивите по делото пише, че съизвършителите са отнели чужди движими вещи на обща стойност 27,50 лв. /двадесет и седем лева и петдесет стотинки/ от владението на пострадалия, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството.

Присъдата на Окръжен съд Враца може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок от издаването й, пред Софийски апелативен съд.