Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че до края на април всички министерства трябва да бъдат интегрирани в обща система за електронен документооборот. По данни на Държавна агенция „Електронно управление“ към днешна дата общо 188 администрации на централно и местно ниво са реални участници в електронния обмен на документи. Крайният срок за всички администрации да обменят документи по електронен път е 1 ноември.

Основен бенефициент е администрацията на Министерския съвет, а партньор е Националното сдружение на общините в Репъблика България (НСОРБ). За целта служителите в над 3000 офиса за административни и обществени услуги у нас са били анкетирани на място, а идеята е да се формира цялостна картина на общуването между гражданите и администрациите.

Анализът пък трябва да отговори на въпроса и колко услуги се предлагат от родната администрация, как се предоставят, какви документи се искат, както и какви такси се събират за тях.

"Успешното изпълнение на проекта ще осигури нов потребителски интерфейс към платформата за междурегистров обмен, тестван пилотно в 50 администрации", се казва още в прессъобщението от Министерския съвет. "Предвиденият по проекта модел за регистрова реформа ще обхване съществуващите към момента над 8 хиляди регистъра от гледна точка на качеството и пълнота на данните, рязко намаляване на разходите за поддръжка, гарантиране на предпоставки за служебно събиране на информация".

В крайна сметка целта е комплексно административно обслужване и въвеждане на електронното управление.