„Имаме много практически идеи и такива, които вече реализираме по посока финансово обезпечаване на работата на хората и укрепване на Института. Голямата ни цел е да спазваме всички срокове и да не допускаме компромиси. Онзи ден дори подписахме проект за дигитализация на целия архив. Голямата ни цел е да върнем доверието в Института и в Министерството на културата“, уточни културният министър.

„Друг ключов приоритет са обществените библиотеки и най-вече изпълняване на приетия стандарт, който към момента се изпълнява на 0%. Ключов приоритет е и поправката на закона за начина на финансиране на читалищата така, че да бъдат подкрепени техните дейности най-вече в посока на работещите хора и на качеството. Ключов приоритет са и промените в Закона за киното, които да дадат възможност за по-голям брой нови проекти годишно.

Много важни промени ще има и в „Сценични изкуства“, така че да се даде възможност за устойчивост и прогнозиране и догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия. В „Музеи и галерии“ също имаме приет добър стандарт и ще се борим за по-голямо финансиране. Много важен е и Законът за хазарта. С всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим общ език и вариант, в който този закон да започне да се изпълнява. Повечето от тези неща са свързани със законодателни промени, по които се работи“, коментира още Банов.

Министърът коментира, че главната цел на Министерството на културата е Българя с нейната богата култура и като минало, и като съвременни изкуства да се показва, за да може българинът да има самочувствие. „А то няма как да ни дойде просто ей така на думи“, категоричен е той.

Източник: actualno.com