© pixabay.com

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, за останалите - между 40 и 70 л/кв.м.

През първите дни от месеца времето ще е спокойно есенно, почти без валежи, ще е предимно слънчево и с температури по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Има вероятност след фронталното намаление на облачността минималните температури в котловините и по високите полета да се понижат значително, да са под 3 градуса и там ще се образуват първите есенни слани.

© pixabay.com

В края на първото и първите дни от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми. През следващите дни до края на второто десетдневие ще се установи антициклонален тип време. Ще е сухо, предимно слънчево, на места в равнините в часовете до обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат над климатичните норми, но минималните температури ще бъдат ниски - на места около и под 0 градуса.

През повечето дни и от третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки и по-високи от климатичните норми. Времето ще се определя от антициклонален тип циркулация. Ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или ниска облачност в равнинната част от страната. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има в средата и края на периода, когато на места ще превали дъжд.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 11 ч и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 59 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч и 20 мин.