Двамата са привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 21 май 2022 г. в с. Косталево в съучастие, като съизвършители умишлено са умъртвили Е. С. от София. Правната квалификация на деянието ще зависи от доказателствата по делото, които са в процес на събиране.

След като съдът анализира събраните към момента доказателства установи, че има основание за обосновано предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. Не са налице обаче другите две предпоставки, изискуеми от закона за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, а именно, че могат да се укрият и да извършат друго престъпление. Здравословното състояние на двамата е тежко и те не могат да се самообслужват. Единият от тях е със 100 % слепота, а другият – с умствена изостаналост. За тях непрекъснато се грижи личен асистент.

Съдът прецени, че ако спрямо тях се наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, това би било рестрикция и съществено нарушаване на човешките им права. Затова съдът постанови спрямо двамата обвиняеми Х. П. и Е. П. да бъде взета мярка за неотклонение „домашен арест“, като спазването й ще се следи с електронни гривни.

Днешното определение на Окръжен съд – Враца може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативен съд – София.