При задържане на нарушител служителите на ИАРА незабавно ще уведомяват компетентните полицейски органи. Те ще могат да използват технически средства или системи, заснемащи или записващи деянието, моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение.

Условията и редът за използване на помощни средства, моторни превозни средства със специален режим на движение и стоппалки от служителите на ИАРА, както и организацията и редът за принудителното отвеждане на нарушителите с неустановена самоличност в най-близкото районно управление на МВР, ще се определят с наредба на министъра на земеделието, храните и горите, съгласувано с министъра на вътрешните работи.

От БСП възразиха, че с тези текстове на служителите на ИАРА се възлагат полицейски функции да задържат с помощни средства, и поискаха те да минават през обучение като на служителите на МВР. Предложението обаче не получи подкрепа в пленарната зала.