Оказа се, че ДПС и повечето от ГЕРБ не са участвали в гласуването. Преди ден парламентът наложи мораториум на цените на нивата от януари 2021 година. След това новата временна комисия за енергийната криза го редактира и скокът бе застопорен за периода от 16 декември до 31 март 2022 г. на цените към момента. В резултат редакцията на мораториума бе внесен за ново разглеждане в пленарна зала днес като първа точка.

По същество цените се актуализират от КЕВР на всеки 6 месеца, като последно това се е случвало през юли 2021 година. Преди седмица КЕВР предложи нови покачване, което да е в сила от януари 2022 година, като скокът за страната на тока е около 15 %.

НС отхвърли идеята на ДПС за отмяна на мораториума, което бе подкрепено само от 24 депутати. Отделно не се прие и предложението на ГЕРБ-СДС цените да не се приравняват към тези сега, а към 1 януари, както беше първоначално. То се хареса само на 57 народни представители. Бе отхвърлена и втората идея на ГЕРБ-СДС за допълване на текста, отнасящ се ВЕИ-та така се ограничи възможността те да продължат да получават високи премии, въпреки замразяването на цените. След като то не бе подкрепено, от ГЕРБ обвиниха мнозинството в лобизъм и в защита на ВЕИ-централите. Мнозинството отхвърли и трето предложение на ГЕРБ-СДС за компенсации за бизнеса.

Не се хареса на депутатите и предложението на "Възраждане" мораториумът да важи не до март, а до края на април.

Единственото различно предложение, което успя да мине е това, решението за мораториума да влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Това бе причина след това от ГЕРБ-СДС да разкритикува мнозинството, че идеите са им били конструктивни, но дейността на депутатите от мнозинството се диктува от МС.