Зоната ще бъде оборудвана с будка за охраната и автоматична бариера, намиращи се в момента на паркинга на съдебната палата. Система за чекиране, и софтуер ще бъдат доставени от фирма „Войском”, изградила системата за СМС паркиране на ОП „Паркинги и гаражи”, за което е подадена оферта в размер на 15 065.52 лева с ДДС. Ще бъде доставен и репатриращ автомобил, който ще се използва не само в Синя зона, а на цялата територията на града за неправилно паркирани автомобили и излезли от употреба МПС-та. Освен дисциплиниращия и екологичен ефект от тази дейност,се очаква месечните да са в размер на 5 000 - 6 000 лв.

От докладната на кмета става ясно, че с оглед извършените промени в организацията на паркиране на ул.”Христо Ботев” ще бъде предложено, денонощния платен паркинг на ул.”Антим 1”, част от който се използва като зона за сигурност на Съд и Прокуратура Враца, а другата от служебни и лични автомобили на служители от РУ „Полиция” – Враца, да бъде определен като Синя зона с режим на платено паркиране от 09.00 до 18.00 часа в работни дни. В момента приходите от талони в тази зона са месечно около 1 200 лева . При въвеждането на новия вид услуга се предполага месечни приходи да пораснат до 2 500-3 000 лева.

Последното заседание на Общинския съвет във Враца за тази година е на 20-ти декември. Предложенията за промените в Синята зона ще станат факт, ако докладната на кмета Каменов бъде приета от местните парламентаристи.