Кохезионният фонд предоставя финансова помощ по проекти в областта на трансевропейските мрежи, транспортната инфраструктура и околната среда и е учреден през 1993 г.

Управителят на Областния информационен център във Враца Цвети Иванова и експертът Гроздан Темнишки представиха подробна информация за актуалните процедури и предстоящите възможности за кандидатстване по Оперативните програми, новостите по Програма за развитие на селските райони, предстоящите процедури и възможности за финансиране през 2019 година, както и бъдещето на Кохезионната политика.

Представени бяха различни възможности, свързани с насърчаване на предприемачеството по Оперативните програми „Иновации и конкурентноспособност”, в частност - „Процедура за насърчаване на предприемачеството“, „Развитие на човешките ресурси” в частта „Микрокредитиране“, „Развитие на селските райони”по процедура за развитие на занаяти и услуги на територията на селските райони;

Цвети Иванова представи и възможностите за финансиране на Норвежкия механизъм, както и на утвърдените вече програми Еразъм+, Активни граждани, Активна Европа и други актуални схеми.

Проектът DIGITRANS дава възможност за цифрова трансформация на бизнес моделите. Дигиталната трансформация е неизбежна и поставя нови изисквания към фирмите. От една страна се появяват нови технологични тенденции като интернет на нещата блокови вериги , изкуствен интелект, изчисления в големи масиви от данни. Новите технологии позволяват да се преосмислят моделите за добавяне на стойност, като експертите са категорични, че настоящата дигитална революция ще промени основните бизнес модели и процеси на организация на бизнеса. Как компаниите могат да променят и да създадат нов дигитален бизнес модел, коя технологична тенденция следва да изберат, как да подобрят взаимоотношенията с клиентите си.

Проектът DIGITRANS търси и предлага решения, които да подкрепят фирмите в процеса на цифрова трансформация на бизнес моделите. Той има за цел да подпомогне компании и предприемачи, които искат да трансформират бизнес модела си с оглед на новите дигитални тенденции. За тази цел е разработена иновативна методология за обучение и индивидуални консултации.

На срещата присъстваха секретари на читалища, Георги Валентинов - общински съветник и представител на ХК Локомотив (Мездра), заместник-кметът на общината Сашо Илиев и други представители на Общинската администрация.