Промените предвиждат срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., да се удължи до издаването на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен срок.

Като мотив за промените вносителите посочват, че действието на изтичащите по време на извънредното положение/обстановка решения на ТЕЛК и НЕЛК е било продължено до 30 юни т.г. и се очаква към тази дата значителен брой лица, включително и такива, на които експертните решения изтичат след 31 март 2022 г., да останат без валидно експертно решение, което ограничава възможността да се ползват от правата, регламентирани в действащото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е сериозно затруднено.

С приетите изменения ще се гарантира ползването на правата, произтичащи от валидното експертно решение само по отношение на лицата, които са предприели действия за преосвидетелстване, но не по тяхна вина към момента нямат издадени такива. С цел да се гарантира възможността да се ползват от правата си съответните лица, се предвижда и задължението на регионалните здравни инспекции да предоставят информация за подадените заявления-декларации на Националния осигурителен институт и на Агенцията за социално подпомагане в срок до 20 юли 2022 г. Законодателната промяна влиза в сила от 1 юли 2022 г., за да се гарантира непрекъснатост при ползването на правата, регламентирани в действащото законодателство.