© bnr.bg/vidin

"На 19 май служебният министър на културата е подписал списъка на обектите, които ще получат държавно финансиране през 2021 година, и проектът на Регионален исторически музей - Видин за археологически разкопки на антична "Бонония" е в този списък, одобрен е и ще получим сумата, за която кандидатстваме..."

Това е четвъртият редовен археологически сезон в обекта, като в началото научният екип започна работа на доброволни начала, припомни археологът:

"Знаете, че първата година след началото на редовните разкопки работихме изцяло на доброволни начала. Следващата година получихме финансиране от 10 000 лева, през 2020 година - 20 000 лева, и сега с новия размер на средствата, за които кандидатствахме, наистина се надяваме, че ще имаме един успееш археологически сезон..."

През тази година екипът ще продължи проучването на района около западната порта, обясни още Ваня Ставрева:

"Това, което научният ръководител на разкопките доц. д-р Здравко Димитров е планирал, е да работим изцяло в района на западната порта, която беше изцяло открита миналата година, да разширим терена около нея, защото там има структури, които трябва да бъдат изцяло разкрити. В същото време ще се работи и в дълбочина, тъй като ние не сме изчерпали културния пласт."

Очаква се археологическият сезон на "Бонония" да започне в края на лятото или началото на есента.