На следващото редовно заседание на Общински съвет - Враца ще бъдат внесени за гласуване номинациите за тазгодишните награди на Враца и званието "Почетен гражданин". От местния парламент съобщиха, че до края на март, когато изтече определеният срок, са получени 9 предложения. Три от номинациите са за "Почетен гражданин", а останалите шест - за "Наградата на Враца".

В Комисията за наградите са утвърдени общо 3 кандидатури, които ще бъдат внесени за гласуване в пленарната зала. За "Почетен гражданин на Враца“ е номиниран Илия Здравков за постижения в спорта и принос в развитието на обществената сфера.

За "Наградата на Враца" посмъртно е номиниран бившият директор на Регионалния исторически музей Илия Стоянов за изключителни постижения в музейното дело и културното наследство. Илия Стоянов беше директор на музея във Враца от май 2009 г. до декември миналата година, когато си отиде от този свят на 54-годишна възраст. Преди това е бил уредник в отдел „Традиционна материална култура“ в Етнографско-възрожденския комплекс към музея. Работил е и като главен експерт в отдел „Култура“ към община Мъглиж и археолог в музея в Монтана. Има публикации в централни, регионални и местни научни и популярни издания.

Второто предложение за "Наградата на Враца" е за балет "Меджик“ за популяризиране на града на национално и международно ниво.