Стихотворението "Прошка” на Димитър Драганов от Велико Търново печели първа награда в раздел „Поезия”. Михаела Рашева от Габрово, Надя Райкова от Пловдив и Стоян Антов от Лом са отличени съответно с 2-ра, 3-та и поощрителна награда за стихотворенията "Не успяха”, "Човек се учи докато е жив" и "Вселена”. В раздел "Есе” на тема "Моят роден град Лом” Вероника Тонева от Лом получава първа награда. Екатерина Маркова от село Станево, Мелиса Венциславова от Лом и Елизар Витанов също от Лом, и тримата ученици в ОУ "Константин Фотинов”, са отличени със специалната награда в този раздел.

Паричната премия за първото място при разказите и стихотворенията е 200 лева, за второто са предвидени 150 лв., 100 лева са осигурени за третото, а поощрителните награди са по 50 лева. При есетата първата награда е 90 лева и по 30лева са предвидени за специалните награди. Наградният фонд е осигурен от Община Лом и Народно читалище "Постоянство 1856”.

И тази година творбите на участниците в конкурса бяха оценявани от жури с председателПетър Величков –изследовател на творчеството на Яна Язова и учителите по български език и литература Маргарита Михайлова и Соня Белева. Конкурсът се провежда за 17-та поредна година и се организира от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856". Отличията ще бъдат връчени на 19 октомври 2023 г. в читалището.