Средномесечен  размер на линия на бедност за област Враца
Средномесечен размер на линия на бедност за област Враца

Област Враца се нарежда на второ място в северозападният регион по този показател след област Видин (194.33 лв.), а най-висока е в областите Плевен – 291.08 лв., следвана от Монтана (246.58лв.) и Ловеч (235.42 лв.).

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 16.9%, като относителният дял на бедното население се увеличава с 2.9 процентни пункта. В област Враца относителният дял на бедност при мъжете е 28.1%, а при жените - 20.0%. Разликата в равнищата на бедност по пол е 8.1 процентни пункта при 2.4 пункта за страната. В сравнение с предходната година делът на бедност при мъжкото население в област Враца се увеличава с 9 процентни пункта , а при жените намалява с 3.1 процентни пункта.

Възрастовото разпределение на лицата, живеещи под линията на бедност сочи, че най-висок е делът на бедното население във възрастовия интервал 18 – 64 години – 13.0 от общият брой.

Население в риск от бедност или социално изключване по пол
Население в риск от бедност или социално изключване по пол

Материални лишения на домакинствата

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на почивка извън дома (72.7%), и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (67.3%). Близо 42.3% от лицата се ограничават при отоплението на жилището. Голям брой (38.7%) изпитват ограничения по отношение на плащането на време на разходите свързани с жилището. Не малък е и броят на домакинствата (27.4% ) който посочват , че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Успоредно с това 16.6% от лицата не могат да си позволят автоматична пералня, 2.7% - телефон, вкл.мобилен, 2.2% -цветен телевизор, и 28.5% - автомобил.