© Община Лом

Всичките 25 медицински сестри от учебните заведения на територията на общината участваха в двудневното обучение „Грижи за децата със захарен диабет в училище – роля на училищните власти и на училищния медицински екип“. Медицинските специалисти бяха запознати с особеностите на детския диабет и възможните остри усложнения при лечението (хипогликемия и диабетна кетоацидоза). Експерти по диабета показаха как се изготвя диабетен план за лечение и попълване на дневник на диабетика. Медицинските сестри участваха и в практически занимания за измерване на кръвна глюкоза с глюкомер и за определяне на въглехидрати в храната.

Участниците проведоха тест и получиха сертификат „Диабетна сестра“ за успешно преминало обучение по проблемите на детския диабет.

„Хората трябва да са информирани за проблема, да могат да водят пълноценен живот, независимо от болестта. Разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2 има. Диабет тип 1 може да се отключи по всяко време, независимо дали има наследственост при болния. Тип 2 е по-скоро наследствен, проявява се при заседнал начин на живот, нездравословно хранене.

Статистиката е повече от ужасяваща, повече от 500 хиляди души у нас са засегнати от заболяването, а около 40% от тях дори не подозират за това. Не са малко и децата и юношите, които страдат от това коварно заболяване. За това и наблегнахме на обучението на медицинските сестри в детските градини и училищата. Разчитаме много на подкрепата на общините, сърдечно благодаря на кмета на Община Лом д-р Георги Гаврилов, който ни оказа пълно съдействие и подкрепа. Всички училища в различните населени места, с обучени лица, ще получат сертификат за това и ще бъдат показани на интерактивна карта, която предстои да бъде създадена на интернет страницата ни. Така родителите ще могат сами да видят в кое училище има обучен персонал още преди първия учебен ден“, каза още д-р Гергов.

„България срещу диабета“ е най-мащабният проект по рода си, като основната цел е да бъде създадена Национална мрежа за превенция и управление на диабета, включваща представители на Лайънс клубове, диабетни организации, местни власти от всички 28 области в България. Каузата вече получава подкрепа от редица градове в страната, чрез подписване на мораториуми за сътрудничество.