Паралелно с това, ще започне и основната дейност на проекта, а именно обучения за диабетни сестри. В момента по-голямата част от семействата с деца с диабет тип 1 имат сериозни опасения относно изпращането на децата си в училище, тъй като няма адекватно обучен медицински персонал, който да прилага инсулин или да реагира в случай на хипогликемия.

Идеята е тези обучения да обхванат поне по едно медицинско лице от повечето училища, детски градини и социални институции, които да предоставят здравни грижи за деца с диабет.

Предвижда се организирането на 28 обучения, по едно във всеки областен град в страната, като всяко от тях ще обхване около 30-40 души, а лектори ще бъдат ендокринолози от Българското национално дружество по детска ендокринология.

В основата на проекта са членовете на „Лайънс клуб Видин“, които през 2019г. организираха най-големия международен благотворителен поход по въздух, вода и суша в името на каузата срещу диабета.

През тази година организаторите предвиждат три големи летни лагера за деца и родители, както и велопоход, който ще премине през цялата страна.