В дневния ред е включено и обсъждането на различни методи и ограничения на скоростта на камиони над 20 тона, преминаващи през територията на град Мездра и общината.

Ще бъдат определен и размера на индивидуалните основни месечни възнаграждения на кметовете на кметства в община Мездра.

Съветниците ще обсъдят и удължаването на срока за набиране на кандидати за съдебни заседатели за Районен съд - Мездра.

Ще бъде приет нов устав на „МБАЛ - Мездра“ и финансов отчет за второ тримесечие на 2023 г. на здравното заведение. Ще бъде разгледано и заявление от управителя на болницата Светлозар Луканов за съдействие и помощ от страна на Община Мездра за осигуряване на необходимия финансов ресурс за закупуване на компютърен томограф. Такъв уред е закупен преди повече от 20 години, през 2002 г. и освен, че е морално и технически остарял не дава достоверни и приложими резултати, казват от управата на болницата. Необходими за това са средства в размер на близо 500 хил. лв.

По време на заседанието местните депутати ще разгледат и откриване на процедура за провеждане на публичен подбор за възлагане управлението на "МЕЗДРА-АВТОТРАНСПОРТ-2003" ЕООД., както и отчет за второ тримесечие на 2023 г. на „Екопроект“ ООД, гр. Враца.

В останалите точки от проекта за дневен ред са включени одобряване на разпореждане с имоти частна общинска собственост:

  • 19 броя урегулирани поземлени имоти - частна общинска собственост, включени след разширение на границите на урбанизираната територия на с. Брусен, община Мездра с четири нови квартала с номера 30, 31, 32, 33.
  • самостоятелен обект в сграда - апартамент, находящ се в гр. Мездра, ул. „Св. Патриарх Евтимий” № 12 ет. 1, ап. 3.
  • самостоятелен обект в сграда - апартамент, находящ се в гр. Мездра, ул. „Сердика” № 2, ет. 3, ап. 303.
  • частна общинска собственост ведно с жилищна сграда, сграда-склад и селскостопанска сграда съгласно КККР на с. Руска Бела.

Ще бъде разгледано и даването на предварително съгласие за промяна предназначението на част от ПИ 16256.19.107 в землището на с. Горна Кремена в обхвата на концесионна площ на „Кариера за добив на подземни богатства” от находище "Големия връх“ в землищата на с. Горна Кремена и с. Върбешница.

През разглеждане и одобрение ще премине и разрешаването за изработване на изменение на ОУПО-Мездра и допускане възлагане на ПУП-ПЗ за промяна предназначението на земеделска земя за изграждане на „Фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 MW“ в землището на с. Царевец и даване предварително съгласие учредяване на ограничени вещни права и сервитути във връзка с чл. 62, ал. 2 от Закона за енергетиката.

На заседанието ще бъде обсъдено и каква сума да бъде отпусната за материална помощ за нанесени щети, вследствие на наводненията в периода 03 – 16 юни 2023 г. на домакинство от село Люти дол.

Общинските съветници ще обсъдят предложение за отпускане на еднократна финансова помощ за операция на жител на гр. Мездра.

На заседанието ще бъде разгледана и една докладна записка от Й. Гергов - общински съветник.