"Със своята богата творческа биография в областта на живописта, сценографията, графиката, илюстрацията и художествени мозаечни пана, популяризирана в самостоятелни изложби в България и община Мездра има висок принос за издигане авторитета на България и община Мездра", пише в мотивите към предложението. Любомир Минковски е организирал поредица изложби, в които увековечава природните обекти в община Мездра и област Враца. Художник от национална величина, носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен, на наградата от Националната изложба "Земята на Ботев", наградата за цялостен принос за развитието на Градската художествена галерия, Наградата на кмета на Враца в областта на културата. Безспорен е и приносът му за развитието на изкуството."

Второто предложение е направено от общинския съветник от "БСП - лява България" Наталия Христова, която предлага с почетно звание да бъде удостоен Димитър Доков - изтъкнат педагог, учител, преподавател, с изключителни заслуги за развитието на предучилищното образование в Мездра и област Враца. В мотивите си вносителят изтъква приноса на Димитър Доков като преподавател в Института за детски и начални учители във Враца и за издигане авторитета на община Мездра в системата на образованието. Предложението е подкрепено с подробна автобиография, която проследява житейския и професионален път на номинирания в сферата на образованието.

Последното предложение е направено от общинския съветник от коалиция "Народен съюз" Георги Валентинов, който е номинирал за "Почетен гражданин на община Мездра" Евгени Йоловски - дългогодишен треньор по хандбал, с голям принос за развитието на спорта в община Мездра. "Като треньор на Хандбален клуб "Локомотив" (Мездра), под негово ръководство отборите на клуба постигат множество успехи на национално и международно ниво. През последните години юношите заемат престижното четвърто място на 46-ата Световна купа на Интерамния в Италия (2018), първо място на международния турнир в Александруполис, Гърция (2018), стават носители на Купа "България-БФХ" (2017) и сребърни медалисти в Международния турнир "Trofej Smederevske jeseni" в Смедерево, Сърбия (2016).