„За съжаление нашето общество е далеч незряло, каза в словото си председателят на общинската организация на съюза на инвалидите в Мездра Камелия Петкова, защото всекидневно сме свидетели на дискриминиращи фактори спрямо хора с увреждания… Тази година станахме свидетели на редица протести на лица с увреждания, на един от които и ние взехме участие“.

Въпреки тежкото състояние, в което се намират множество наши съграждани с увреждания, те съумяха да отпуснат сърцата си за един весел празник. Това пролича и в призива на г-жа Петкова: „Днешният ден е отреден само за нас, различните, хората със специфични потребности. Нека направим така, че той да остане задълго в сърцата ни. Нека се повеселим, да вдигнем наздравици напук на всичко случващо се около нас, да загърбим злободневните грижи и да отпуснем душите и сърцата си“.

Кметът на общината Генади Събков поздрави празнуващите като им пожела да бъдат непримирими в търсенето на по-добър живот и да отстояват правата си.

Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат акцент върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.