Новите звена ще имат право да изискват лични документи при констатирани нарушения на общински наредби. В същото време само служители на полицията могат да проверяват или да изискват лични документи според закона за МВР. Общинските служители ще могат да изискват документи, ще се промени законът за МВР, обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненчев.

Не арести, а ограничаване на правото на придвижване

В проектозакона не е предвидено новите общински служители, които ще имат униформи, да могат да задържат. Те обаче, ще могат да "ограничат на място правото на свободно предвижване на лице, което бъде заварено да извършва нарушение или уврежда общинско имущество, или с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност". В такива случаи служителите от бъдещето звено трябва да уведомят полицейските органи и да изпълняват разпорежданията до пристигането им.

Служителите на новите звена трябва да бъдат обучени от полицията, преди да започнат работа.

В мотивите на промените се казва, че общинските служители не могат да извършват контрол по изпълнението на местната нормативна уредба, като охрана на общинското имущество и контрола по паркирането. Те не могат да искат лични документи и не могат да спрат посегателства върху общинската собственост без съдействието на полицията, а в населените места имало недостиг на полицейски състав, особено в малките населени места.

"Общинска полиция" била скъпа

Възможността общините да създават "Общинска полиция" на база на договор с МВР била прекалено скъпа според вносителите на проекта за закон. Затова от тази опция са се възползвали едва 9 общини, сред които София. Според Ненков сумата за месечна издръжка на един полицай е 2600 лв. Вносителите на закона очакват новите служители да излизат по-евтини от договорите с охранителни фирми, което бе разрешено в началото на годината.

В проектозакона се предвижда общините да могат да инсталират мрежа за наблюдение на пътищата и населените места и да налагат глоби за нарушения. Това щяло да даде възможност за подобряване на безопасността на движение.

Новите общински звена ще се създават по желание на общините. От ГЕРБ смятат, че това няма да доведе до нарастване на администрацията, а общините ще използват вече назначени служители или ще наемат нови, ако имат щат.