Видинчани негодуваха срещу погазването на волята на дарителя и постоянно питаха общината защо не поправи допуснатата грешка. През 2018 година при финансов одит сметната палата установява, че сградата се ползва неправомерно от СДС. През април т. г. кметът издава заповед за освобождаването й, която още не е изпълнена. В началото на септември е издадена втора заповед, която също не е влязла в сила. В нея се посочва, че при неизпълнение, договорът ще бъде прекратен по незаконосъобразност. Общината иска да ремонтира сградата и да я използва за дейности, свързани с обществен интерес.

Сградата на улица „Найчо Цанов“ има тъжна история. Тя е била собственост на фабриканта Челеби Юда Пизанти, който разполага на първия етаж магазин за продажба на платове, произведени в неговата фабрика. Той и семейството му живеят на втория етаж.

През 1935 година при раждане умира единственото му дете – студентката във Виена Нора. Тогава бащата и майката Вентура решават да дарят сградата на общината, но за родилен дом. В нея да раждат бедни жени, които не могат да си платят на други места за раждането. Имало е и условие домът да носи името на Нора Пизанти.

До 1956 година сградата е ползвана за родилен дом. Но градът се разраства и сградата става тясна за тази цел. До 1989 година първият етаж се ползва за детска консултация, а вторият – за ученическо общежитие. След това е завзета от СДС за партийна централа.


Източник: .kmeta.bg