В обществената поръчка е записано, че всяка фирма кандидат в публичния конкурс трябва да разполага с доказани експерти и съответната техника. Фирмите трябва да притежават и пистолет за дистанционно упояване от поне 40 метра отстояние, както и медицинско заведение за животни, където да се правят манипулациите на кучетата.

Задължително е кандидатите да притежават лиценз за превоз на животни в специализирани автомобили с мобилни клетки, да имат ветеринарен лекар с поне 3 години професионален опит и "ловец на кучета" - ветеринарен техник, вписан в регистрите към Агенцията за безопасност на храните.

Средства за довършване строителството на приюта за кучета са заделени в бюджета, заяви кметът на Враца Калин Каменов при приемане на бюджета на Общината за тази година. Градоначалникът обаче добави, че приютът няма да реши напълно проблема с бездомните кучета, той ще бъде овладян само, ако стопаните престанат да изхвърлят домашните си любимци на улицата и проявяват по-голяма отговорност към отглеждането им. Каменов умери, че са проведени разговори с ръководството на Областната дирекция на МВР - Враца за залавяне на нарушителите, които често изхвърлят край града кучета от други общини.