От Община Враца съобщиха, че основен приоритет в проекта е създаване на интегриран „зелен“ градски транспорт чрез подмяна на транспортни машини с висок разход на енергия и емисии замърсяващи околната среда. Предвижда се разширяване на съществуващата системата на градски транспорт чрез обновяване на тролейбусния автопарк и ремонт на съществуващата контактна мрежа или въвеждане на иновативни транспортни средства, чрез доставка на 3 електробуса за нуждите на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, на стойност до 1.5 млн. евро.

Наред с обновяване на подвижния състав и тролейбусната мрежа, в проектното предложение е включена и рехабилитация на спирките на масовия градски транспорт, на които да бъдат поставени електронни информационни указателни табели. Информацията от електронните табели ще бъде обслужвана от Интелигентна транспортна система, която ще дава актуална информация за оставащото време до пристигането на следващия автобус или тролейбус и ще предоставя данни за маршрута и номера на линията. Проектът предвижда и обособяване на велоалеи в рамките на градската улична мрежа.

Разработена е и „Програма за устойчиво развитие и внедряване на иновативни решения“, В нея са включени комплекс от мерки, свързани с разработването на стратегии, задания, модели, планове, обучение на служители. Чрез програмата ще се постигнат упражняване на ефективни политики и стратегии по отношение на обществените превози, ефективното финансово планиране, създаване на административен капацитет за изпълнение на различните компоненти, техническо подпомагане при управлението и изпълнението на проекта.

Целта на проекта е подобряване условията на пътния трафик и намаляване на източниците на вредни емисии, увеличаване на мобилността и достъпа до градски транспорт, намаляване на замърсяването на въздуха и шумовия фон, подобряване качеството на живот и привлекателността на градската среда във Враца.