© Община Видин

В програмата са включени дейности и мероприятия, чрез които се поддържа инфраструктурата, обслужваща туризма, организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, реклама на туристическия продукт на общината, участия в туристически борси и изложения, допълни Борисова. Тя уточни, че годишната програма за развитието на туризма е отворен документ, който може да се допълва и коригира.

Главният експерт „Информация и реклама в туризма“ Цецка Цокова информира, че вече има заявки за групови посещения във Видин на български туристи през новия туристически сезон. Очаква се и голям интерес от круизните туристи. През 2023 година на Пристанище Видин са акостирали 293 круизни кораба с над 40 хил. туристи, уточни Цокова. И допълни, че повече от 64 хил. посетители са посетили града през изминалата година, като средновековната крепост „Баба Вида“ е разгледана от над 37 хил. души.

По думите ѝ основните стратегически цели за постигане на устойчивост на туризма във Видин са по-добра информираност за предлагания туристически продукт, подходящо позициониране на дестинацията на туристическия пазар, популяризиране на фестивалите, насърчаване на конферентния туризъм, рекламиране на спортно-туристическите събития, активно сътрудничество с професионалните гимназии, които обучават ученици в специалности от сферата на туризма и други.

Очакваните резултати от приемането на годишната програма са развитие на конкурентноспособен туристически продукт, удовлетворяващ очакванията на потребителите, създаване на партньорства с организации, имащи отношение към туризма, вкл. в съседните региони на Румъния и Сърбия, изграждане на позитивен имидж на Видин и превръщането му в дестинация за четири сезона, каза в заключение Цецка Цокова.