„Целта е да работим заедно за създаване на по-добри условия и да подобрим отношенията между институциите и местната власт за привличане на инвестиции и разкриване на нови работни места“ – заяви видинският кмет по повод подписването на меморандума. Той допълни, че инициативата за това е на г-жа Барес, която преди около месец е отправила покана към него да обсъдят подобна възможност.

Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони“ ЕАД изрази удовлетворението си, че има подкрепата на Община Видин и възможността да работят заедно. „Нашата компания оперира Свободна безмитна зона Видин от 2009 г., ние сме държавно дружество със 100% държавно участие. Идеята на днешната среща е свързана и с обявен инвестиционен интерес във Видин, да си сътрудничим по-успешно с общината, тъй като, когато една инвестиция иска да се ситуира на определено място, основните неща, които интересуват инвеститорите, са инфраструктура, административно обслужване.

Имам уверението на кмета, че ще имаме пълна подкрепа в логистиката и подпомагането на нови инвеститори. На базата на опита ни с други общини сме стигнали до извода, че най-доброто партньорство за привличане на инвестиции, е партньорството между държавата и общината“ – коментира Антоанета Иванова - Барес.

Видинският кмет допълни още, че общината и Националната компания имат една обща цел: „Да създадем най-добрите условия за осигуряване на работна ръка, за административно обслужване, за изграждане на инфраструктура и привличане на инвеститори, така че Община Видин да стане по-атрактивна. Това, което спомена и г-жа Барес е, че в момента има заявен инвеститорски интерес и двамата се надяваме той да се реализира на територията на Община Видин, в Свободна безмитна зона“.