Стартът на строително-монтажните дейности бе даден с начална пресконференция, в която участваха кметът на общината Генади Събков, Светлана Мицева - ръководител на проекта, инж. Петя Василева - координатор на проекта, общински съветници, местни строителни фирми, медии и други заинтересовани страни.

"Община Мездра бе първата, която се газифицира, сега със средства на ОП "Региони в растеж“ ще обновим и сградата на общинската администрация, заяви Събков. Сградата е строена през 1970 г., и не е ремонтирана до момента, добави той. Целта на енергийното обновление е да се намали консумацията и разходите за енергия, както и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух. Това ще подобри цялостно както работната среда, така и качеството на околната среда в града", подчерта кметът на Мездра и добави: "В началото на моя мандат обещах да превърна нашия град и община в уютно и удобно място за живеене. Вярвам, че след приключване на проекта ще създадем не само нова среда, но и общ дом на Общинската администрация и хората от Мездра“.

Конкретно, след изпълнението на мерките по проекта, сградата на Общинската администрация ще постигне енергиен клас В. По този начин общият брутен годишен разход на енергия ще се намали с 46,7% до 679 987.00 кWh/у, а емисиите на въгледорен диоксит ще се редуцират с 109,3 тона/год. Изпълнител на дейностите за енергийно обновление на сградата е Консорциум "Енергийно обновление - Мездра“ ДЗЗД.

Процесът по прилагане на енергоспестяващи мерки обхваща подобряване на топлоизолацията на сградата, преработка и осъвременяване на отоплителната и електрическата инсталации и елементи в сградата, чрез което ще се намалят загубите в системите за пренос и разпределение на енергия. Тъй като общината не е доставчик на енергия, нейната роля се свежда до намаляване на разходите на консумираната енергия в сградата и на услугите, които предоставя на населението. Ще бъде инсталирана система за битова-гореща вода, посредством соларни панели. Пo този начин Община Мездра ще даде пример за възстановяем енергиен източник.