По традиция на 27 март 2021 г. (събота) в 20:30 часа милиони хора по света символично ще загасят осветлението в домовете си за един час, за да отбележат "Часът на Земята" ("Earth Hour"). Целта е да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея.

В световен мащаб "Часът на Земята" се провежда за първи път през 2007 г. в Сидни, Австралия. През изминалите години тази инициатива се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността ни към екологичните проблеми.

Понастоящем "Часът на Земята" е най-мащабната световна инициатива с над 5 милиона участници в повече от 190 държави.

Тази година фокусът на международната кампания е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни.

Затова инициативата в България обръща специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид - кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година ще отбележим празника с онлайн концерт на български изпълнители и с угасване на светлините у дома: https://www.facebook.com/events/4010557705669862

Община Мездра призовава всички граждани да се включат в „Часът на Земята 2021“, като загасят осветлението в домовете си на 27 март (събота) от 20:30 до 21:30 часа.