Тази програма се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., програмен оператор е Министерство на енергетиката, а партньори по нея - Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE) и National Energy Authority (OS) на Исландия.

Основната цел на Програмата е намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките чрез постигането на следните резултати:

• Повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници;

• Подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините;

• Повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.

По процедура за подбор на проекти „Енергийна ефективност в сгради“ се предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за извършване на мерки за енергийна ефективност в сгради, с които да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградите и трансформацията им в сгради с близко до нулево потребление.

Процедурата е на обща стойност 10,7 млн. евро. Бенефициентите ще получат 100% от стойността на всеки проект, като минималният размер на помощта е 200 хил. евро, а максималният - 1,2 млн. евро. Срокът за кандидатстване е 10 ноември 2021 г.