В рамките на проучването са прегледани и оценени 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно равнище, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. За пръв път е отчетено дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.

Нивото на прозрачност на общините е оценено с точки по 139 индикатора. Община Мездра е събрала 50.1 точки при възможен максимум 109.7 т., което я нарежда на 163-о място.

Рейтинга на активната прозрачност 2017 на органите на местното самоуправление оглавява Община Банско с 91.7 т. На най-предна позиция сред 10-те общини във Врачанско е класирана Община Козлодуй, която е на 12-о място. Следват: Криводол - 35-о, Враца - 53-о и Бяла Слатина - 78-мо място.

При проучването е констатирано, че на интернет страницата на Община Мездра липсва информация по повече от 50 индикатора, която кметската управа е длъжна да публикува на сайта си. Сред тях са липса на информация за правомощията/функциите на институцията; не са публикувани предварителни оценки за въздействието на проектите за нормативни актове, докладите и резултатите от обществените консултации по тези проекти; няма отделен текст-описание на регистрите и базите данни, които поддържа институцията.

Липсва също обособена секция "Достъп до информация” (ДОИ), не е публикувана информация за звеното, което отговаря за приемането на заявленията за ДОИ, както и разяснителна информация за упражняване на правото на информация. И още: не са публикувани вътрешни правила относно достъпа до информация, липсва задължителна електронна форма за подаване на заявленията и списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на институцията.

По отношение на бюджетната и финансова прозрачност и интегритет е констатирано, че на сайта на Община Мездра не са публикувани протоколите и докладите на комисиите за проведените процедури за обществени поръчки, както и сключените договори по тях. Не са публикувани още проектобюджетът на общината и отчетът за изпълнението на бюджета. Липсват също Общ устройствен план, Подробен устройствен план и регистър на разрешeнията за строеж.

Не на последно място: няма текстова версия на страницата от гледна точка на съобразяване с лица със зрителни увреждания, достъпност и леснота на ползването.

Резултатите от проучването може да видите на страницата на Програма "Достъп до информация": http://www.aip-bg.org/surveys/2017_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/104835/